Hoe werkt het?
U kunt bij de Integriteitscommissie JenV terecht om uw vermoeden van een misstand of integriteitsschending te melden. Als u vindt dat er sprake is van een misstand in uw werkomgeving of niet-integer gedrag van leidinggevenden, of u voelt zich benadeeld vanwege een interne melding, kunt u dat aan de orde stellen. In uw organisatie is er meestal een integriteitsbureau of een vertrouwenspersoon waar u in eerste instantie terecht kunt. Soms helpt dat helaas niet bij het vinden van een oplossing of u vindt de geboden oplossing onvoldoende. Het kan ook zo zijn dat u liever niet via interne kanalen uw melding doet, of dat u zich niet goed behandeld voelt nadat u uw melding intern heeft gemeld.
In al deze gevallen kunt u bij de Integriteitscommissie JenV terecht. Uw melding wordt in een veilige omgeving opgepakt en de commissie neemt snel contact met u op om het vervolg te bespreken. De Integriteitscommissie JenV werkt geheel zelfstandig en onafhankelijk en is buiten het ministerie Justitie en Veiligheid gehuisvest.
Uw melding kan leiden tot een van de volgende vervolgstappen:
1. De commissie bekijkt of uw melding in een gesprek met de betrokkenen en leidinggevenden van uw organisatie kan worden opgelost.
2. De commissie vraagt aan uw organisatie om zelf een onderzoek in te stellen en daarover de commissie te informeren.
3. De commissie doet zelf onderzoek. Na afloop daarvan geeft zij een oordeel over uw melding en eventueel een advies aan uw organisatie.
Om u goed van dienst te zijn, worden eerst een aantal termen aan u uitgelegd.
Wat is een misstand?
Als er iets plaatsvindt binnen uw organisatie dat in uw ogen niet in orde is en het gevolg is van verwijtbaar handelen of nalaten van anderen, kan het gaan om een misstand. Een misstand moet ook een maatschappelijk belang hebben en daarvan is sprake als:
- er sprake is van overtreding van de wet en/of;
- er gevaar is voor de volksgezondheid en/of;
- er gevaar is voor de veiligheid van personen en/of;
- er gevaar is voor de aantasting van het milieu en/of;
- er gevaar is voor het goed functioneren van de organisatie als gevolg van verwijtbaar handelen of nalaten.
Wat is een integriteitsschending?
We spreken van een integriteitsschending als een leidinggevende iets doet dat schadelijk is voor de organisatie waar diegene voor werkt en dit gevolgen heeft voor de integriteit en uitstraling van de overheidsorganisatie. Denk bijvoorbeeld aan ongewenste omgangsvormen, zoals:
- (seksuele) intimidatie;
- discriminatie;
- agressie;
- geweld;
- pesten.
Wat is benadeling?
Als u eerder een melding heeft gemaakt van uw (vermoeden van een) misstand of integriteitsschending of u ondervindt naar aanleiding daarvan dat u benadeeld wordt, kunt u terecht bij de Integriteitscommissie JenV.